Pladur premia a unha estudante de arquitectura de Baiona

A cesión de espazo á cidade, un deseño coidado, o xogo de iluminación, o tratamento de chan como fachada ou o uso variado do material “Pladur” foron os motivos esgrimidos polo xurado pertencente ao concurso de arquitectura “Soluciones Constructivas”, promovido pola marca comercial, para elixir o proxecto presentado pola veciña de Baiona Marta Colón Paniagua e os seus dous compañeiros como gañador absoluto en 2020.

A proposta de ampliación da parte traseira do museo de arte contemporánea de Valencia, Ivam, presentada por Colón e o seu equipo, foi bautizada como “Estímulo”. Tal e como establecen as bases, a súa formulación está intimamente ligada aos cinco sentidos, realizando un percorrido sensorial por diferentes salas e estancias a través da obra do arquitecto Diego Cabezas e aludindo á vista, o tacto, o olfacto, oído e o gusto. A súa proposta convenceu ao xurado na 30ª edición dunha cita que pola nova normalidade realizouse de maneira virtual e con grandes doses de orixinalidade. A posta en escena do certame realizouse baixo un formato estilo “videoxogo” onde os participantes despois de crear os seus avatares presentaron as súas creacións mentres manexaban ás súas alter egos virtuais con todo luxo de detalles e movementos.

Colón, que acaba de obter o grao de arquitectura na Universidade de Sevilla e prepárase para comezar un máster, manifestou sentirse moi emocionada co recoñecemento “dunha empresa líder no sector e nun concurso de probada traxectoria con máis de 30 anos ás súas costas”. Para a arquitecta miñorana este premio servirá para complementar o seu currículo vitae, ademais dos 6.000 euros que repartirá co xienense Francisco Sánchez Salazar e a arxentina María Celeste Abelenda así como o recoñecemento e difusión en medios especializados. “Unha boa maneira de presentarse ao mercado laboral”, engade. O proxecto presentado respectou a praza existente na parte traseira mentres todo o conxunto aglutinouse no subsolo, construído en formigón e iluminado con luz natural proveniente de pequenas edificacións que funcionan como bufardas construídas no espazo superior destinado ás persoas. O resto de elementos divisorios realizáronse en Pladur con formas, percorridos e texturas complementados con proxeccións, música ou obras do artista Diego Cabezas utilizadas para dar solidez á súa exposición de motivos e sobre o que se apoia toda a súa formulación sensorial.

Metidos no “videoxogo”, o concurso ambientouse nun auditorio no que as recreacións compartiron espazo cos vencedores de cada universidade participante, e que en condicións normais celebraríase de modo presencial en Madrid. Con todo a fórmula alternativa funcionou que dá xenio e como colofón un concerto en directo do músico Juan Magán, que interpretou os seus temas a tempo real mentres a cita virtual trasladouse a unha discoteca virtual.